onsdag 7 april 2010

Tankar i den rådande natten

Som före detta medlem i många olika föreningar, med 20 år i arbetslivet och som nuvarande medlem, dessutom med flera förtroendeuppdrag, i Svenska kyrkan är jag oerhört väl medveten om att fel och brister förekommer överallt där människor bedriver verksamhet.

På andra ställen i bloggen kommer jag att berätta i detalj om hur jag kom att drabbas av en lika plötslig som oförklarlig och svårt eskalerande längtan efter att få bli en del av den Heliga Romersk-katolska Kyrkan. Det var verkligen från första början en längtan efter att konvertera TILL den katolska tron och inte från min lutherska tro. Detta eftersom jag vid de första tankarna i katolsk riktning hade börjat bygga upp en trivsel och mycket vänskap i min svenskkyrkliga hemförsamling.

Efter Svenska kyrkans senaste kyrkomöte och det fullkomligt huvudlöst politiskt korrekta beslutet att förinta äktenskapet, började jag vackla och faktiskt längta också FRÅN Svenska kyrkan. Desto mer framstod Katolska Kyrkan som Alternativet, eftersom det fanns en tidigare längtan och detta samfund (naturligtvis) stod för en fortsatt biblisk syn inte minst på äktenskapet.

Lite bittert konstaterar jag idag att jag ångrar att jag inte gjorde slag i saken redan då, i samband med 2009 års kyrkomöte, och såg till att konvertera innan dagens totala solförmörkelse drabbade den Heliga Romersk-katolska Kyrkan i hela världen. Nog för att jag väntade mig att efter en konversion med tillhörande nystart av församlingslivet, finna problem och felaktigheter i Katolska Kyrkan, lika väl som i Svenska kyrkan eller i någon annan organisation där människor är verksamma, men detta, som nu rullas upp – pedofili och tysthetskultur – fruktansvärda brott och fall på eget grepp, och i en omfattning så att man hissnar, DETTA, hade jag aldrig väntat mig!

Stackars alla er som blivit utsatta för detta! Stackars er, som blivit svikna av den i er närhet som är satt att tjäna Den Ende i hela universum som alltid går att lita på! Jag lider med er och ber för er och hoppas på upprättelse för var och en av er, främst i själen, men också lite mer handfast. Skadan ni lidit går inte att mäta, i jämförelse blir min besvikelse inte ens ett nålstick! Ändock lider jag. Likafullt har jag fått ett avbrott i livet.

Jag representerar Svenska kyrkan på pappret. I samtal med andra säger jag dock att jag bara representerar min hemförsamling – den är den enda bit av Svenska kyrkan, mig veterligt, som jag kan stå för. Jag ville konvertera till en tro som organiserades i en kyrka som jag kunde stå för fullt ut. Jag skulle kunna stå för Stockholms Katolska stift, i Sverige verkar Katolska Kyrkan ”fräsch” och man verkar ha gjort upp med både sexuellt avvikande präster och tysthetskultur, men jag vill inte ha det så, jag vill bli katolik och därmed representera hela den världsvida Kyrkan, vilken jag redan nu i hemlighet bekänner som den sanna Kristi kropp på Jorden.

Besvikelsen är närmast total. Besvikelsen leder till förvirring som leder till uppgivenhet som leder till att synden knackar på dörren. Jag får lust att utropa: ”Ve er, präster, som har utfört detta! Ve er biskopar som har hållit tyst!” Fast jag vet inte om jag vågar. Samtidigt är det väl bättre att skrika ut sin ilska så här än att ge efter för frestelserna?

Kanske borde jag kräva av katolska präster i Sverige att de tar tag i detta innan synden smittar vidare utan kontakt och får ytterligare konsekvenser för den sanna tron. Nu har jag åtminstone varnat för detta. Om jag känner kedjan av nedbrytelse är det ganska sannolikt att fler gör det, och då är det dessvärre sannolikt att några faller…

Var finns det en katolsk präst som har tid för mig och övriga som eventuellt upplever samma sug mot synden? Även om Stockholms katolska stift med rätta håller behörigt avstånd mot proselytism, så ser jag risken för förlust av många nuvarande och presumtiva medlemmar. Till den senare gruppen hör alltså jag.

Nu har jag skrivit av mig min ilska och därmed satt stopp för hatet hos mig själv, men skadan är så stor och förvirringen sitter kvar. Hur många andra drabbas inte av hatkänslor? Hade jag varit i ledande ställning inom Stockholms katolska stift, så hade jag sett till att bjuda in till samtal, både i grupp och enskilt. Finns det någon som svarar på detta?

7 kommentarer:

  1. Det är naturligtvis fruktansvärt när sådana här illdåd begås - och alldeles i synnerhet när de begås av människor som kallar sig kyrkans tjänare. Men det är ju också så att rapporteringen om övergreppen saknar alla nyanser och all balans. En tysk forskare har påvisat att pedofila övergrepp är 36 ggr vanligare bland "vanligt" folk än bland katolska präster - något som aldrig kommer fram i svenska medier. Det ursäktar inte övergreppen, men det ger kanske en mer rättvis bild av hur ovanliga de faktiskt är - egentligen.

    I Sverige finns ett oerhört djupt rotad katolikhat. Dessutom finns en massmedial vilja att förklara pedofili med celibatet. Vi lever ju i en översexualiserad kultur, där sex blivit den nya vägen till lycka, och då passar det ju så bra att underlåta att berätta om hur få dessa "pedofilpräster" i själva verket är.

    Samtidigt behöver de här fruktansvärda händelserna komma i dagen. Vi behöver den rening som dessa avslöjanden innebär för att vår kyrka ska få ny vitalitet och nya visioner - men det hade kanske varit mer renhårigt om medierna hade anammat någon form av sanningssökande istället för den häxjakt som nu pågår.

    Anders Piltz skriver mycket insiktsfullt om detta i Dagen idag. Läs hans artikel, om du inte redan gjort det!

    SvaraRadera
  2. "Hur många andra drabbas inte av hatkänslor?"

    Jag tror de allra flesta, också katoliker, har blivit rasande på några få individers vidriga brott.

    Men, det är då ännu viktigare att besinna sig. Hur ofta hör vi om katolska kyrkans insatser inom utbildning, sjukvård, själavård, naturvård? Någonsin?

    Ca 26% av världens samlade sjukvård tillhandahålls av katolska sjukhus - non-profit. När Röda Korset drog sig bort från Irak, så ökade katolska kyrkan sitt engagemang på plats, osv.

    Det som nu händer kommer att göra kyrkan friskare, starkare och än mer trogen Sanningen, Vägen och Livet - det förväntas av alla.

    Liborius, har du funderat på en reträtt? Ett bra sätt att slippa (hårdvinklad) medial syndaflod och istället koncentrera sig på relationen mellan dig och Kristus.

    Håll ut.

    SvaraRadera
  3. Tack, Bitte, för dina upplyftande ord.

    Som utbildad men ej praktiserande journalist vet jag hur jargongen går. Egentligen borde jag skämmas för min examen och låta hela världen veta om min kärlek till Kyrkan. Tids nog...

    Det finns många viktiga fakta som förtigs i media, i vanlig ordning. Faktakoll är inte svenska nyhetsreportrars starka sida. Istället verkar samtliga jaga scoop för att få vara den som fick NN at avgå.

    Anders Piltz' artikel var för övrigt väldigt bra, liksom övriga av Dagens artiklar. Första gången hittills!

    SvaraRadera
  4. Zoltan, jag tackar dig för din kommentar, och jag instämmer med dina uppmaningar. Jag har åter fått mod att hålla ut, efter att mitt i bedrövelsen bland er (andra person ett tag till) katoliker få se prov på just det jag längtar efter - människor som förmedlar dom över synden men nåd över människan och som med denna "röntgensyn" ser med hängivenhet på sin tro och på Kyrkan!

    I dagens aftonbön har jag dina och Bittes samt ytterligare någras upplyftande ord att tacka Herren för, samtidigt som jag vill lyfta upp hela situationen i någon sorts litania...

    Låt oss hoppas på och be om katarsis helt igenom!

    Reträtten hägrar!

    SvaraRadera
  5. Ja, jag är själv konvertit. 10 år tog det. 10 år av kamp och som tur var konverterade jag inte från SvKy. Jag har dock varit lite trött på henne. Korsen på katedralerna borde bytas mot vindflöjlar. Symboler förklarar mer än ord...

    Varför blir någon katolik; ja det kan man undra. För mig var det något som drabbade och jag kunde inte stå emot, trots smärtan att mina närmsta inte ville följa med. Jag längtade så mot bikt, fasthet och skönhet. Jag längtade att få lägga huvudet mot klippan och vila. Finns det problem i katolskt liv; skojar du. Går djävulen fram som ett rytande lejon... Det berättas att Napoleon intog Rom och mötte statssekreteran Consalvi. Stampande skulle Napoleon sagt; "jag kommer förgöra er Kyrka". Consalvi lär ha svarat; "varsågod, under 18 seklar har vi försökt allt vad vi kunnat, vi lyckas helt enkelt inte".

    Så bed att du kan koncentrera dig på helgon och inte bara syndarna i katolicismen. Biskop Anders sa att katoliker är överrepresenterade i helgonkalendern och i fängelserna. Katolsk tro är en effektiv helgonskola och hon finns pga Kristi vilja och upprätthålls av Guds Ande och Kyrkans ämbete och sakrament. Kristus är Kyrkans mitt och här är mitt hem. Jag har längtat efter ett andligt hem i 35 år, och jag fann henne. Världsliga hem har jag haft, dit jag kan bjuda mina vänner, men "Rome became my spiritual home". Åhh vad jag älskar henne och är stolt över henne, trotts vidriga, pedrastpräster som härjat i den pest som kallas "engelska sjukan"...
    Bed att denna korsväg kan bidra till något; kanske att samhället vaknar från en översexualiserad och övergreppsbetonad värld. Be och se och Gud kommer möta dig, även om du behöver stanna en tid i SvKy. Det är inget fel att låta processer ha sin tid; "allt har sin tid"...

    SvaraRadera
  6. Tack, Anders, dina ord känns inspirerade. De ger hopp och styrka att fortsätta kampen på inslagna stigen. Jag märker att vi har en hel del gemensamt i bakgrund och åsikter.

    Jag skulle uppskatta om också du tog dig tid att följa mina inlägg och dessutom fortsatte att kommentera dem!

    SvaraRadera
  7. Hej... hittade hit via en länk från Teijas blogg. Kom att tänka på Esra och Nehemja när jag läste ditt inlägg. Och alla de övriga epoker i Israels historia där förfall och synd bokstavligen har fått fromma människor att riva kläderna itu i sorg och bestörtning. Dessa tider kommer. tyvärr. Men det slutar aldrig där. Jag läste även på Zoltans blogg att fler och fler blir katoliker, samtidigt som det finns en hårdnande attityd mot katoliker i samhället. Så rening, dom över synden, viss förföljelse samt tillväxt av de troendes skara löper parallellt. Det tycker jag verkar vara goda tecken trots allt, tecken på att Gud är på färde. Han renar kyrkan. Fler dras dit där ljuset skiner allt klarare. Då kommer samtidigt smäleken från världen. Med smörjelsen kommer förföljelsen. Var inte rädd. / bokmalin (som inte är katolik)

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill delta i processen med en kommentar. Jag granskar alla kommentarer innan publicering. Välkommen!